Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odchyt túlavých psov

GALÉRIA
Dátum: 02.05.2023
Počet videní: 1282
3 min. čítania
Odchyt túlavých psov

Dňa 2.5. prebehol v našej obci odchyt túlavých psov.

Už dlhodobo sme v našej obci počúvali sťažnosti občanov na voľne sa pohybujúcich psov. Obecný úrad sa od začiatku roka snažil nájsť riešenie. Keďže útulok s ktorým má obec zmluvu v Matejovciach nad Hornádom je zvyčajne plný, hľadali sme možnosti ako vyriešiť tento problém. Obecné zastupiteľstvo preto schválilo v marci zmluvu s občianskym združením Pomoc psíkom na východnom Slovensku, aby sme vedeli zvýšiť kapacity odchytu. 

Už v skorých ranných hodinách čakali pracovníci oz na psíkov v dedine a začali s odchytom feniek. Túto stratégiu sme zvolili z dôvodu, aby sa nám ďalej nemnožili. Celkovo bolo odchytených 7 túlavých psíkov. 

Aký osud čaká psíkov ďalej? Po odchytení sú podrobení veterinárnej prehliadke, dostanú niečo pod zub a umiestnia sa do karanténnej stanice. Následne sa 45 dní čaká, či sa majiteľ psíka neprihlási. Po tomto termíne sa stáva majetkom obce a putuje na adopciu. 

V budúcnosti Obec Markušovce plánuje ďalšiu akciu na odchyt túlavých zvierat, ktorá už nebude zameraná len na fenky.

 

Obec Markušovce upozorňuje majiteľov psov na povinnosť mať označeného psa mikročipom, ktorá vyplýva zo zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti § 19 ods. 8 a 9. Majiteľ psa narodeného pred 1. septembrom 2018 mal povinnosť označiť psa mikročipom najneskôr do 31. novembra 2019. Psi narodení od 1. septembra 2018 musia byť označení do 12 týždňov veku alebo pred zmenou vlastníka. Označenie „čipovanie“ zabezpečujú veterinárni lekári a poplatok je maximálne 10,-- €. Žiadame majiteľov psov, ktorí nemajú psa označeného mikročipom, aby tak urobili čo najskôr, v opačnom prípade im hrozí pokuta vo výške 50 eur.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.