Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bobria hrádza v extraviláne obce

GALÉRIA
Dátum: 02.06.2023
Počet videní: 1360
2 min. čítania
Bobria hrádza v extraviláne obce

Dňa 24.4.2023 sa konalo pracovné stretnutie za účelom riešenia situácie ohľadom bobrej hrádze, ktorá sa nachádza pri ceste v smere na Odorín.

Bobria hrádza sa nachádza v extraviláne Obce Markušovce. Stretnutia sa zúčastnili prizvaní zástupcovia za jednotlivé organizácie. Z ochrany prírody a krajiny Mgr. Milan Barlog, povodie Hornádu Košice Ing. Andrea Vartovníková, Správa ciest KSK Mgr.Miroslav Mních a Obec Markušovce v zastúpení Miroslavom Gurčíkom.

Po obhliadke inkriminovaného úseku sa jednotliví zástupcovia zhodli na odstránení bobrej hrádze. Termín odstránenia je naplánovaný na koniec júna až začiatok júla. Tento termín bol navrhnutý s ohľadom na to, že v tomto období majú bobry mláďatá. Hrádzu odstráni povodie Hornádu Košice. Správa ciest vykoná sanáciu cesty v najbližších dňoch keďže jej stav vplyvom bobrej hrádze je alarmujúci. Obec Markušovce bude tento úsek monitorovať a v prípade opätovnej stavby hrádze má povolenie na vstup do koryta a odstránenie hrádze.

Bobor vodný (Castor fiber) je na Slovensku chránený živočích a podľa vyhlášky MŽP SR č. 24/2003 Z.z. Je najväčším európskym hlodavcom, ktorý môže vážiť od 11 do 30kg. Bobor je v zásade “eko-staviteľ”– pri stavbe používa len prírodné materiály (stromy, konáre, bahno, mačinu, kamenie) a svoje prostredie si prispôsobuje tak, aby mal dostatok vody a potravy. Bobriu rodinu tvorí väčšinou päť členov. Je silne teritoriálny a rodinne založený. Živí sa výlučne rastlinnou potravou. Neloví ryby, čo si niektorí ľudia často myslia.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.